/ iStock/Getty Images
Съдът в Чанчун, провинция Дзилин, Североизточен Китай, осъди бившия министър на правосъдието и бивш заместник-министър на обществената сигурност на Китай Фу Джънхуа на смърт с двегодишна отсрочка. Съдът го признава за виновен за получаване на подкупи на обща стойност 117 млн. юана (около 16,5 млн. долара), се казва в присъдата.

Фу Джънхуа е лишен е от политически права, а имуществото му ще бъде конфискувано в полза на държавата. След като изтече отсрочката от две години присъдата може да бъде заменена с доживотна присъда без право на обжалване и предсрочно освобождаване.

Следствието установи, че по време на работата си на различни държавни и партийни постове в периода 2005-2021 г. Фу Джънхуа е покровителствал бизнеса и се е възползвал от служебното си положение за лична изгода. Той е признат за виновен и за укриването на важни улики, свидетелстващи за извършени от по-младия му брат престъпления.

Фу Джънхуа е признал вината си и се е разкаял, а освен това е оказал съдействие при издирването на незаконно полученото имущество и е дал показания за други нарушения на закона
БГНЕС