Осъдиха на 25 години затвор египтянин, шпионирал за Израел
Осъдиха на 25 години затвор египтянин, шпионирал за Израел / netinfo

Египетски инженер беше осъден в Кайро на 25 години затвор за ядрен шпионаж в полза на Израел, предаде Франс прес.

Трийсет и петгодишният Мохамед Сайед Сабер не призна вината си. Той бе арестуван в началото на годината и според прокуратурата е признал, че е снабдявал израелското разузнаване Мосад с информация за дейността на египетската агенция по ядрената енергия, където работел. Той предавал секретни данни от февруари 2006 до февруари 2007 г. и получил в замяна 17 000 долара.

Според самия Сабер той действал в сътрудничество с египетските служби за сигурност и предавал само сведения, които можело да се намерят в открити източници, по-специално в интернет. След като поместил своя биография в световната мрежа, с него влезли в контакт двама души, за които се предполага, че са агенти на Мосад - ирландецът Брайън Питър и японецът Широ Ицу. Съдът постанови задочно за всекиго от двамата присъда от 25 години затвор и глоба от 17 хил. долара, добавя АФП.

Председателят на съда разпореди също да бъде разследвана дейността на ръководителите на египетската агенция по ядрената енергия, които обвини в небрежност. През април същият съд осъди за шпионаж в полза на Израел мъж с египетско и канадско гражданство, припомня АФП.