Осъдиха главния медиен специалист на Бин Ладен
Осъдиха главния медиен специалист на Бин Ладен / netinfo

Човекът, обвинен като "главен редактор" на "Ал Кайда" получи доживотна присъда от военен съд в американската база Гуантанамо в Куба, съобщи Скай Нюз.

Али Хамза Бахлул е бил главният "медиен специалист" на Осама бен Ладен и е изготвял пропагандните видеоклипове на терористичната организация до декември 2001 г., когато е заловен. Той беше обвинен от 9-членния военен състав на съда в конспирация, подготовка за извършване на убийство и изготвяне на пропагандни видеозаписи за "Ал Кайда".

39-годишният йеменец отказа да се защитава в съда, като го нарече "юридически фарс”. Той призна за принадлежността си към "Ал Кайда" и каза, че е искал да бъде сред терористите, които извършиха самоубийствените атаки в САЩ на 11 септември 2000 г. Бахлул обвини САЩ в подтискане на мюсюлманите в продължение на 50 години и каза, че "Ал Кайда” ще воюва с всяко американско правителство, което дойде на власт".

Присъдата срещу него е втората, която военният трибунал в Гуантанамо произнася срещу член на терористичната група. През август съдът даде 5 години затвор за шофьора на Осама бен Ладен Салим Хамдан.