Осъдените сестри в Либия ще се върнат скоро в България, прогнозира немски учен
Осъдените сестри в Либия ще се върнат скоро в България, прогнозира немски учен / Снимка: БГНЕС

В най-скоро време осъдените в Либия български медицински сестри ще се върнат в София, прогнозира в интервю за радио Дойче Веле германският експерт от Института за близкоизточни изследвания в Хамбург проф. д-р Удо Щайнбах.

Според него посещението на германския външен министър Франк-Валтер Щайнмайер в Триполи породи очаквания за възможна скорошна благоприятна развръзка на казуса с българските сестри и палестинския лекар.

Професор Щайнбах обаче добавя, че има известни колебания относно силните думи, използвани от американския президент, „защото както е известно, съдебната система в Либия и изключително чувствителна, там се намесват много интереси, включително един срещу друг. И когато американският президент използва по-силни думи, това може да бъде възприето от либийската страна и като изнудване.

От това могат да произтекат някои усложнения и противоречия. Но като цяло смятам, че след тази намеса нарастват шансовете за това, медицинските сестри и лекарят да бъдат пуснати на свобода”, казва Щайнбах.