Освобождават предсрочно Адриан Нъстасе
Освобождават предсрочно Адриан Нъстасе / снимка: БГНЕС, архив

Районен съд в Букурещ прие днес искане за предсрочно освобождаване от затвора на бившия премиер Адриан Нъстасе, който излежава двугодишна ефективна присъда за корупция, предаде агенция Аджерпрес.

Нъстасе няма да бъде освободен незабавно, тъй като Националната дирекция за борба с корупцията обяви, че ще обжалва решението, съобщи БГНЕС.

Неговият адвокат настоява за предсрочно освобождаване с мотива, че клиентът му е изтърпял две трети от наказанието, че е на възраст над 60 години и че докато е в затвора е написал три книги и е преподавал на други затворници.

Бившият премиер от Социалдемократическата партия в периода 2000-2004 г. е най-високопоставеният политик, осъден за корупция в Румъния. Срещу него се водят няколко дела, а през юни м.г. Върховният касационен съд го осъди на две години затвор за незаконно финансиране на предизборната му кампания за президентските избори през 2004 г.

Нъстасе се простреля във врата на 20 срещу 21 юни м.г., когато полицаи пристигнаха в дома му, за да го отведат в затвора. След неколкодневен престой в болница, той бе прехвърлен в затвора Рахова, а след това в затвора Жилава.

Миналия месец Комисията по условно освобождаване в Жилава даде положително становище за предсрочно освобождаване на Нъстасе, тъй като той вече е изтърпял една трета от наказанието. От присъдата са приспаднати 45 дни заради трите книги, които е написал Нъстасе зад решетките.