Освободиха наблюдателите на ОССЕ
Освободиха наблюдателите на ОССЕ / снимки: БГНЕС, архив

Чуждестранните военни наблюдатели от Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), които бяха пленени в Славянск в края на миналата седмица, бяха освободени днес, съобщават световните агенции.

В състава на мисията са трима военни наблюдатели от Германия, един германски военен преводач и по един наблюдател от Дания, Чехия, Полша и Швеция. Страдащият от диабет швед бе освободен на 27 април заради здравословното му състояние. Днес бяха освободени останалите седем чуждестранни наблюдатели и петимата им украински придружители.

„Всички 12 души, които са в моя списък, са освободени", каза руският пратеник Владимир Лукин, цитиран от агенция Фокус. Той подчерта, че освобождаването на наблюдателите не е било сделка, а „доброволен хуманен акт".

„Бихме искали да видим да последват други хуманни актове, а именно прекратяване на сблъсъците и започване на преговори", допълни пратеникът на Путин.

Освободиха наблюдателите на ОССЕ
netinfo

На фона на освобождаването в Славянск на наблюдателите на ОССЕ (Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа) украинското външно министерство призова на прилагане на Женевските договорености.

Министерството приветства освобождаването и изтъкна координираните усилия на руските посредници при освобождаването на групата международни и украински наблюдатели в Славянск. То го разглежда като успешно проведена операция и като пример за способността на всички заинтересовани страни да изпълнят женевските договорености от 17 април при наличието на политическа воля на страните за деескалация на ситуацията, предаде БГНЕС.

Министерството на външните работи на Украйна призовава към продължаване на всички необходими усилия за прилагане на положенията от женевската декларация, се изтъква в съобщението.

В края на април украински сепаратисти отвлякоха автобус с 13 наблюдатели на ОССЕ. Те пристигнаха в Украйна за президентските избори, които ще се състоят на 25 май. Похитителите обаче обвиниха пленниците, че са шпиони на НАТО. По-късно един от наблюдателите беше пуснат по здравословни причини.