Освободиха Екатерина Самуцевич от Пуси райът
Освободиха Екатерина Самуцевич от Пуси райът / снимки: Reuters

Руски апелативен съд потвърди присъдите от по две години затвор на две от трите пънкарки от групата "Пуси райът", осъдени за хулиганство. Третата бе освободена, след като присъдата й бе променена на условна, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс.

Колегия на Московския градски съд потвърди присъдите на Надежда Толонникова, на 22 години, и на Мария Альохина, на 24 години. 30-годишната Екатерина Самуцевич бе освободена още в залата на съда, след като присъдата й бе променена на условна с изпитателен срок две години. Адвокатите на Толоконникова и на Альохина казаха, че ще обжалват присъдата и ще сезират международните съдилища, предаде ИТАР-ТАСС.

Адвокатката на Самуцевич Ирина Хрунова подчерта в съда, че нейната клиентка не е участвала в действителност в самата пънк молитва срещу Владимир Путин в московския храм "Христос Спасител" през февруари, защото била задържана 15 минути преди началото й, посочва Ройтерс.

Малко преди да чуят съдебното решение, трите музикантки от "Пуси райът" направиха емоционално изявление, в което подчертаха, че не са искали да обидят вярата на хората с техните действия, а само да разкритикуват руската съдебна система и Владимир Путин. Съдията по делото се опита да прекъсне изявлението, когато в него стана дума за руския президент, пише БТА. Тогава Надежда Толоконникова заяви, че Путин прави всичко възможно, за да предизвика гражданска война в страната си.

След обявяването на решението на съда адвокатката на освободената условно Самуцевич подчерта, че това е победа, но не е окончателно решение, защото съдът все пак е признал някаква вина на клиентката му, която всъщност е невинна, предаде ИТАР-ТАСС.

Екатерина Самуцевич заяви, че "със сигурност ще помага" на двете други пънкарки от групата със същата присъда, останали в затвора. "Защото са ми приятелки", обясни тя, след като бе освободена в залата на съда. Привърженички на " Пуси райът" посрещнаха думите й с ръкопляскания, информира ИТАР-ТАСС.

В биографична справка за трите певици от "Пуси райът" АФП припомни, че Екатерина Самуцевич е завършила Института за енергетика в Москва и е работила известно време като компютърен специалист във фирма от сектора на отбраната. Тя е участвала в разработването на софтуерни програми за подводниците "Нерпа", но е напуснала компанията преди няколко години, за да учи в училище за фотография и мултимедия от 2007 г. до 2009 г. В справката се припомняше, че Самуцевич е участвала във всички изяви на скандалния творчески колектив "Война", в който членува и Надежда Толоконникова. Той е известен с провокативните си акции в Русия срещу властта.

На 1 октомври именно Самуцевич се отказа от първия си адвокат с аргумента, че между нея и юриста имало разногласия. Това стана причина апелативното съдебно заседание да бъде отложено за днес, посочва АФП.

Освободиха Екатерина Самуцевич от "Пуси райът"
netinfo

В действителност обаче има още около шест членки на скандалната пънк банда, които засега живеят в нелегалност в Русия, укривани от техните роднини, посочва в. „Фигаро”. Срещу две от тези членки руските власти издадоха заповед за арест, но се твърди, че те са избягали зад граница. Една от членките в нелегалност, известна с псевдонима Танк, живее в предградие на Москва и даде интервю за френския вестник. За него тя позира, скрила лицето си под ярка ски маска - емблемата на „Пуси райът”, и с рокля в наситен цвят. За да даде интервюто, Танк е поставила няколко условия, едно от които е самоличността й да се запази в тайна. Преди това журналистката на „Фигаро”, взела интервюто, е трябвало да представи и специални препоръки от определени хора, за да бъде приета от Танк.

Пред френското издание членката на пънк бандата посочва, че стратегията на руските власти спрямо „Пуси райът” не отговаря на законите на логиката, а прилича на конвулсиите на умиращ човек. „Властите не знаят какво да правят с нас, защото каквото и да направят, скандалът няма да бъде потушен”, казва Танк.

От името на „Пуси райът” тя обещава, че пънк групата ще продължи с акциите си. „Ще продължим да се борим, защото щом властта ни е толкова ядосана, че да упражнява натиск над нас, това показва, че ние сме на прав път”, подчертава Танк.