Освободените български медици на посещение в Европарламента
Освободените български медици на посещение в Европарламента / netinfo

Освободените български медици от Либия гостуват на Европейския парламент по покана на председателя на парламента Ханс-Герт Пьотеринг.

След пристигането си сутринта в Европейския парламент, Кристияна Вълчева, Нася Ненова, Валентина Сиропуло, Валя Червеняшка, Снежана Димитрова, д-р Здравко Георгиев и получилият българско гражданство палестински лекар Ашраф ал Хаджудж, бяха посрещнати от председателя на Група на Партията на Европейските социалисти в Европейския парламент Мартин Шулц и от българските депутати в групата.

Според Мартин Шулц фактът, че българските медици са на свобода, показва силата на европейската солидарност. Показва също, че си е струвало да бъдат полагани всякакви усилия от европейските институции за освобождаването им - "невинни хора, които са плащали за дипломатически грешки, за разни политически разчети".

Българските медици се срещнаха и с председателя на Европейския парламент Ханс-Герт Пьотеринг. Пьотеринг заяви: „Задължение на европейските институции и главно на Европейския парламент е да защитават човешките права. Ето защо се радваме, че вие сте тук. Добре дошли обратно в Европа”.

В отговор на въпрос Валентина Сиропуло заяви, че Европейският съюз е направил невероятното, направил е чудо, постигайки тяхното освобождаване. Валентина Сиропуло отбеляза още, че медиците имат нужда от морална и материална помощ от хора, които разбират същността на това, което се е случило.

Сестрите се запознаха с евродепутата Евгени Кирилов, който в Парламентарната асамблея на Съвета на Европа преди, след това и в Европейския парламент, положи много усилия за разгласяване на случая с медиците ни, както и за убеждаване към Либия да се предприемат по-твърди мерки, за да се стигне до положително решение. Слушала съм ваши изказвания по случая ни. Харесваше ми как говорихте, правехте го по по-различен и по-добър начин, заяви Кристияна Вълчева.