Осуетен е опит за покушение на Махмуд Абас
Осуетен е опит за покушение на Махмуд Абас / netinfo

Палестинският президент Махмуд Абас е отменил днешната си визита в Газа, защото в северната част на палестинската територия е бил открит тунел с експлозиви, които трябвало да бъдат взривени при преминаването на кортежа му. Покушението срещу Абас било организирано от военното крило на Хамас, предаде Франс прес, като се позовава на високопоставен източник от службите за сигурност.

Информацията бе потвърдена от служител на канцеларията на палестинския президент.

Източник, близък до президента, обаче посочи, че той не искал да ходи в Газа преди Хамас действително да се ангажира, че ще спазва прекратяването на огъня.

По-рано сътрудници на президента обясниха, че посещението е било отменено заради заседание в Рамала, на Западния бряг, в което Абас трябвало да участва.

Предвидено бе президентът да разговаря днес в Газа с премиера Исмаил Хания от Хамас именно по обявеното в сряда вечерта, но неспазвано споразумение за прекратяване на огъня между враждуващите палестински фракции. Макар и с по-слаба интензивност в сравнение с предишните дни, днешните сблъсъци взеха три жертви, с което общият брой на палестинците, убити при новия изблик на насилие от 11 май насам, достигна 47 души.

Източници от палестинските сили за сигурност съобщиха през януари тази година, че са открили големи количества експлозиви в тунели, прокопани в ивицата Газа. Според тях те са били предназначени за покушения срещу представители на по-умереното движение на Абас - Фатах, включително срещу полковник Мохамад Дахлан.

Под същия път, по който бе предвидено да премине кортежът на Абас в ивицата Газа, са били унищожени най-малко осем такива тунела, твърдят те.

През декември Хамас обвини Дахлан, че е поръчал убийството на премиера Исмаил Хания. При стрелба по кортежа на Хания бе убит един човек.