Остров Мадейра отново е обхванат от дъждове и бури
Остров Мадейра отново е обхванат от дъждове и бури / снимка: Reuters

Няколко самолетни полета към португалския остров Мадейра, който бе опустошен от бури на 20 февруари, бяха отклонени или анулирани заради ново влошаване на времето, предаде Франс прес. Два самолета са отклонени към летището на Порто Санто - друг остров от архипелага Мадейра, а полет от Лисабон бе анулиран. Международното летище на Мадейра е покрито с гъста мъгла и там са регистрирани значителни закъснения на полети.

Португалският институт по метеорология прогнозира влошаване на времето от тази вечер със силни ветрове, достигащи 130 км/час и обилни валежи.

Председателят на Европейската комисия, португалецът Жозе Мануел Барозу, ще посети Мадейра на 12 март, за да установи на място мащаба на опустошенията от бурите на 20 февруари.

Португалските власти разполагат със срок от 10 седмици след бедствието да подадат молба за финансова помощ в Брюксел от Фонда за солидарност, който е в размер на един милиард евро.

Фондът за солидарност на ЕС бе учреден след наводненията в Централна Европа през лятото на 2002 г.

Европейският комисар за регионалната политика Йоханес Хан, който отговаря за този фонд, също ще посети Мадейра на 6 и 7 март.

Местните власти в Мадейра оцениха размера на щетите на над един милиард евро.

При причинените от поройните дъждове наводнения и свлачища загинаха най-малко 41 души, а 18 продължават да са в неизвестност.

Испания е в готовност да посрещне наближаваща буря, която се образува в Атлантическия океан и чиито ветрове може да достигнат до 160 км/час в западната част на страната.

Очаква се днес бурята да стигне до Канарските острови, а в ранните часове на събота - и до континентална Испания.