Остро критикуват расизма срещу емигрантите в Италия
Остро критикуват расизма срещу емигрантите в Италия / netinfo
Представяйки годишния си доклад, правозащитната организация Амнести Интърнешенъл остро разкритикува вълната от расизъм срещу емигрантите в Италия, определяйки я като пълно нарушение на международните норми за правата на човека.

Расистките прояви, са както към незаконните емигранти, така и към онези с редовни документи, подчерта на пресконференция отговорничката за Италия на Амнести Интърнешънъл Даниела Карбони. Тя подчерта, че мерките, приети срещу нелегалната емиграция и престъпността от новото дясно правителство на Силвио Берлускони нарушават международните норми за правата на човека.

Тези мерки, които бяха остро разкритикувани от Испания и Румъния, предвиждат по-специално криминализиране на деянието нелегална емиграция, налагането на по-строги наказания на нелегалните емигранти и улесняване на експулсирането. Според Амнести Интърнешънъл Италия е на път да се превърне в опасна страна днес за циганите и румънците, а утре и за всички емигранти, предава АФП. Организацията хвърля върху политическата класа тежката отговорност за влошаване на климата след убийството на италианка от румънски циганин през 2007 г. Политиците носят тежка вина за „легализирането на расисткия език“ в Италия, заяви Карбони.