Остава неизвестна съдбата на българина в Охотско море
Остава неизвестна съдбата на българина в Охотско море / снимка: Reuters
Остава неизвестна съдбата на българина в Охотско море
48295
Остава неизвестна съдбата на българина в Охотско море
  • Остава неизвестна съдбата на българина в Охотско море

Остава неизвестна съдбата на българина Живко Жеков, който е бил на потъналата в Охотско море петролна платформа. Съпругата му Бойка се информира за спасителната операция от горещите телефони, открити в Руската федерация след трагедията. Последната информация, с която жената разполага, е, че са намерени още няколко тела, чието идентифициране ще започне във вторник сутринта местно време.

Бойка Жекова разказва, че съпругът й е заминал за Сахалин на 30 ноември и във вторник е трябвало да се върне. Той е бил изпратен там от британската застрахователна компания „Ноубъл дентън", за която работи от 6 години. Задачата му е била да наблюдава превозването на платформата от Мурманск до Сахалин.

За последно жената е получила информация от съпруга си на 11 декември, когато той й изпратил смс. Казал й е, че е тръгнал за Сахалин. „Знам, че времето е било благоприятно от последните мейли, които е пращал до компанията в Англия. Той не е имал притеснения", разказа жената.

По думите на Бойка Жекова 50-годишният й съпруг е имал богат опит. Работата му е била интересна и той е имал желание да я работи. Семейството има 2 деца.

В неделя руската плаваща сондажна платформа „Колская" претърпя корабокрушение. Заради буря тя се преобърна на 200 км от брега на Сахалин и потъна. В следствения комите уточниха, че са загинали 14 от намиралите се на платформата 67 души, 14 са спасени, а съдбата на останалите е неизвестна.