Оспорвани избори за посткомунистическа Албания
Оспорвани избори за посткомунистическа Албания / снимкa: БГНЕС

В една от най-бедните държави в Европа - Албания днес ще се състоят парламентарни избори, седмите по ред след падането на комунизма, предадоха информационните агенции. Албанците ще гласуват за това дали да задържат доминиращ лидер от посткомунистическата ера или да се обърнат към съперника му - Социалистическата партия, пише Ройтерс.

64-годишният Сали Бериша помогна да се сложи край на комунизма и бе президент от 1992 до 1997 г., когато страната попадна в хаос със срива на пирамидални схеми за инвестиции. Той се завърна като премиер през 2005 г. с обещанието да управлява с "чисти ръце". Адриатическата страна, с 3,2 милиона население, отбелязва растеж от над 5% годишно при неотдавнашното му управление, въпреки прогнозите на експерти за стагнация и дори рецесия през тази година. 

Много близо зад него, според последни проучвания на общественото мнение, е 44-годишният ръководител на Социалистическата партия Еди Рама, кмет на Тирана, на когото е гласувано доверие да почисти и да оживи някога мрачната балканска столица.

"Вълнуващо е", заявява 19-годишната Ениса Камберай, студентка в университета, отправяйки се към митинг на Рама в петък вечер. "Рама е художник и знае откъде да започне. Той промени всичко - парковете, сградите, той прави нещо".

И демократите, и социалистите заявяват, че ще вкарат Албания в ЕС и ще създадат работни места и икономически растеж в страната, в която БВП на глава от населението е под 3500 долара. Всеки от тях обвинява другия в корупция. Неделното гласуване се разглежда от Запада като тест за демократичната зрялост на балканската държава и готовността й да се присъедини към ЕС, пише БГНЕС.

"Проектът за европейска Албания е най-добрият, най-красивият от всички", извика с пресъхнало гърло по време на последния си предизборен митинг лидерът на Демократическата партия Сали Бериша.