Франция
Франция / БГНЕС
Вандали изрисуваха свастики на над 80 гроба в еврейско гробище в Източна Франция, съобщиха местните власти.
 
Щетите бяха открити във вторник сутринта на гробище в село Кютценхайм, близо до границата с Германия в района на Елзас, се казва в изявление на регионалната служба за сигурност.
 
Снимките показват нацистки символи, изрисувани със спрейове със синя боя върху вандализираните гробове, единият от които носи думите „Elsassisches Schwarzen Wolfe“ (Елзаски черни вълци) - сепаратистка група с връзки с неонацистите през 70-те години.

Франция
БГНЕС

Главният служител по сигурността в региона Жан-Люк Маркс осъди този антисемитски акт и изпрати пълната си подкрепа на еврейската общност, която отново е била мишена, се казва в изявлението.
 
Израелският премиер Бенямин Нетаняху осъди поругаването на еврейско гробище във Франция, предаде Франс прес.
 
Днес във Франция се случи нещо шокиращо. Осемдесет еврейски гроба бяха поругани с нацистки символи от антисемитски диваци“, заяви Нетаняху и призова френските и европейски лидери енергично да заемат позиция против антисемитизма.
 
Антисемитизмът е „бедствие, което застрашава всички, не само нас, и трябва да бъде осъждан всеки път, когато надигне глава където и да било“, каза израелският премиер.

Франция
БГНЕС

Нетаняху все пак не стигна дотам да призовава френските евреи да имигрират в Израел, както е правил в миналото и както направи по-рано днес неговият министър на имиграцията Йоав Галант.
 

„Енергично осъждам антисемитизма във Франция и призовавам евреите: елате си у дома, имигрирайте в Израел“, написа Галант в Туитър.

Франция
БГНЕС

Франция
БГНЕС

Френският президент Еманюел Макрон се ангажира да вземе мерки, включително законодателни, и да накаже отговорните за поругаването на еврейското гробище.
 
„Ще вземем мерки, ще приемем закони и ще наказваме“, заяви Макрон в разговор с потресени местни жители в община Каценайм в Елзас.

Франция
БГНЕС

След това Макрон, сложил еврейска шапчица кипа на главата си, се преклони пред няколко гроба, придружен от главния равин на Франция Хаим Корсия.
 
Вечерта на Площада на Републиката в центъра на столицата се проведе митинг срещу проявите на антисемитизъм, демонстрации имаше и на други места в страната.
 
Миналата година френската полиция регистрира 74-процентно нарастване на регистрираните антиеврейски престъпления, което предизвика тревога в страна, в която живее най-многобройното еврейско население в Европа.

Франция
БГНЕС

БТА, БГНЕС