/ iStock/Getty Images
Още три кораба, натоварени с украинско зърно, отплаваха в петък от Украйна на път към различни дестинации по силата на споразумение, подписано в Истанбул за безопасни доставки на зърното, блокирано в украински пристанища заради войната, съобщи турската държавна телевизия ТРТ Хабер.

Корабите "Поларнет", "Рожен" и "Навистар" превозват общо 58 хиляди тона царевица. Трите плавателни съда пътуват за Турция, Великобритания и Ирландия.

Корабът "Навистар", плаващ под флага на Панама, който ще пристигне от Украйна в Ирландия и превозва 33 хиляди тона зърно, потегли от пристанището в Одеса.Корабът ще бъде подложен на инспекция от Съвместния координационен център в северната част на Истанбул, потвърди в Туитър министерството на националната отбрана.

Първият кораб, превозващ зърно от Украйна, се очаква да потегли на 1 август

Вторият кораб, превозващ 13 хиляди тона царевица, също е потеглил на път от пристанището в Черноморск към Великобритания. Пътуването на кораба "Рожен", регистриран в Малта, се следи непрекъснато от Съвместния координационен център. 

Третият плавателен съд - "Поларнет" - плава под турски флаг с 12 хиляди тона царевица към пристанището Карасу в Турция, но преди да достигне тази дестинация също ще бъде инспектиран от съвместна комисия в Истанбул.

Същевременно корабът "Фулмар С", плаващ под флага на Барбадос, закотвен в морето край Северен Истанбул, е бил инспектиран от екип на Съвместния координационен център и ще отплава празен за украинското пристанище Черноморск, където ще бъде натоварен със зърно.
БТА