Още издирват пострадали при бурята в Керченския проток
Още издирват пострадали при бурята в Керченския проток / снимки: BGNES

Морски пехотинци, граничари, пожарникари и бойци от руското Министерство на извънредните ситуации (МИС) продължават издирването на петима души от екипажа на кораба "Нахичеван", потънал по време на бурята в Керченския проток. В зоната на бедствието са изпратени и два хеликоптера, предаде ИТАР-ТАСС.

Телата на трима души, вероятно от осемчленния екипаж на "Нахичеван", бяха открити тази сутрин в района на остров Тузла в Азовско море. Останалите моряци от корабите, претърпели бедствие в протока, вчера бяха спасени, а някои успяха да стигнат до брега самостоятелно със спасителен сал. Неизвестна остава обаче съдбата на 15 моряци от грузинския кораб "Хаш-Измаил", припомня агенцията.

По данни на МИС, по време на вчерашната морска буря в акваторията на протока са се излели близо 6800 тона техническа сяра и 1300 тона мазут.

Сярата е била опакована херметично и не представлява заплаха за околната среда, а от потъналите кораби вече се изпомпва останалият мазут. Руското и украинското крайбрежие на Керченския проток обаче все още е заплашено от замърсяване заради мазута, попаднал вече в морето, уточнява МИС.

Два екипа от по 100 души от регионалния център на министерството са в готовност да бъдат изпратени в зоната на бедствието, за да ликвидират последиците. Руското ведомство "Росприроднадзор" е изпратило в района комисия за оценка на последиците, а Украйна е формирала координационен щаб за навременно реагиране при аварийни ситуации в акваторията на двете морета.

Щабове за ликвидиране на последиците са създадени в градовете Керч и Севастопол (Украйна), съобщи БТА. Според украинското МИС вече е в ход взаимодействие между спасителните екипи на редица ведомства на Украйна, Русия и Грузия.

Днес в Крим (Украйна) отново е обявено предупреждение за морска буря. Синоптиците прогнозират обаче подобряване на времето в района на Керченския проток - намаляване на скоростта на вятъра средно до 6 м в секунда при увеличаване на облачността. В сряда сутринта на места се очакват проливни дъждове, които ще спрат същия ден, и "засилване на вятъра до 11 м в секунда, което не е от критично значение".

Два руски кораба са изхвърлени на брега край украинското пристанище Бердянск. Пострадали няма, но самият над стохиляден град сериозно е пострадал от стихията, особено електроподаването и топлоснабдяването. Морски вълни заляха вчера 13 улици в Бердянск, на които са разположени към 600 сгради, включително многоетажни. 55 души са евакуирани, добавя агенцията.