Още един посетител на парка „Йосемити” в САЩ почина от хантавирусен синдром
Още един посетител на парка „Йосемити” в САЩ почина от хантавирусен синдром / снимка: БГНЕС

Трети човек, посещавал това лято националния парк "Йосемити" в Калифорния, е починал от хантавирусен синдром, пише вестник "Ю Ес Ей тудей", цитиран от БТА.

Той е сред осемте заразени, прекарал поне една нощ в парка в периода от 10 юни до 24 август. Управата на парка разшири обхвата на предупреждението си към допълнителни 12 хиляди посетители от 39 държави, главно от Европейския съюз.

По изчисление на федералния Център за контрол и превенция на заразните болести общо 10 хиляди души са изложени на риск, от които 2500 живеят извън САЩ.

Хантавирусният синдром е респираторно заболяване, което се разпространява от гризачи. Досега са починаха двама мъже - един от Калифорния и един от Пенсилвания, - посещавали парка "Йосемити" през този период, посочва "Ю Ес Ей тудей", като се позовава на Ройтерс.

Руският информационен портал Нюз.ру добавя, че хантавирусите са относително нова група вируси, поразяващи човека. Типовият им щам е описан за пръв път през 1978 г. Заразяването с хантавируси при обитатели на Европа и Азия обикновено се изразява в лека форма на хеморагична треска с бъбречен синдром, но в последните години има и смъртни случаи на заболели от щама "Добрава-Белград", от които четири случая са в руската Краснодарска област. Хентавирусният белодробен синдром се развива за период до 6 седмици и води до отоци в белите дробове. Болестта протича като тежък грип, но срещу нея няма лекарство или ваксина, посочва Нюз.ру.