Още един медик се зарази с ебола в Тексас
Още един медик се зарази с ебола в Тексас / БГНЕС

Властите в Далас обявиха, че очакват евентуална поява на нови случаи на заразяване с ебола, след като втора медицинска сестра, лекувала първата жертва на вируса в САЩ, също се оказа заразена, предаде Ройтерс.

"Ние се готвим за още контактни [с вируса] и това е много реална възможност", каза на пресконференция съдия Клей Дженкинс, който заема главния политически пост в окръг Далас, щата Тексас.

Кметът на едноименния град Майк Ролингс съобщи, че жилищната сграда, обитавана от втората медицинска сестра, е обеззаразена, а съседите й са предупредени. По думите му тя е живеела сама без домашни любимци.

Миналата седмица в Презвитерианската болница в Далас почина Томас Ерик Дънкан - първият човек, диагностициран в САЩ с хеморагична треска, причинена от ебола. Впоследствие две жени от персонала на болницата, полагали грижи за Дънкан, също бяха диагностицирани като носителки на вируса. От ръководството на здравното заведение казаха, че правят всичко възможно, за да ограничат разпространяването на заразата, предаде Ройтерс. От авторитетно сдружение на медицинските сестри обаче заявиха, че либериецът Дънкан е пребивавал часове наред в открита зона на спешното отделение на даласката болница, съобщи АП.

Според Националното обединение на медицинските сестри персоналът е обслужвал пациента дни наред без предпазни приспособления, като сестрите и санитарките са били постоянно изложени на промени в протокола за поведение. Те са били принудени да подсигуряват с лейкопласт процепите в своето работно облекло, тъй като са се опасявали, че техните шии и глави са открити, докато обслужвали Дънкан, който имал експлозивна диария и силни пристъпи на повръщане, казва Дебра Бъргър от сестринския съюз.

Източник: БТА