Още 3000 евакуирани заради Мерапи
Още 3000 евакуирани заради Мерапи / netinfo

Още около 3000 души бяха евакуирани от района на вулкана Мерапи, който бълва лава и облаци газ с висока температура, предаде Асошиейтед прес.

Над 20 000 души са евакуирани, откакто преди три седмици бе обявена най-висока степен на тревога за възможно изригване на вулкана.

Планината изглежда по-спокойна в сравнение с предишните два дни, но ситуацията постоянно се мени, заяви индонезийски сеизмолог, наблюдаващ вулкана. Някои експерти смятат, че силното земетресение на 27 май на остров Ява само на 40 км от Мерапи може да е допринесло за засилената вулканична дейност.

Индонезия е разположена на т. нар. тихоокеански Огнен пръстен. Тя е страната с най-много вулкани - седемдесет и шест, отбелязва АП.

В Южна Япония изригна вулканът Сакураджима. Стълб дим се издигна на около километър, съобщи местната метеорологична служба. Няма щети. Изригването е регистрирано като умерено по силата на съпровождащия шум и труса. Според метеоролозите не се очаква по-силно изригване. Сакураджима е сред най-активните от общо 108-те вулкана в Япония.