Осемте чакат отговора на Иран за ядрената програма
Осемте чакат отговора на Иран за ядрената програма / netinfo

Сключването на рамково дългосрочно споразумение с Иран ще позволи на иранския народ да ползва благата на съвременната ядрена енергетика и ще донесе на страната много други политически и икономически преимущества. Това се посочва в заключителната декларация на външните министри на страните от Г-8, цитирана от ИТАР-ТАСС. Групата на осемте включва Великобритания, Германия, Италия, Канада, Русия, САЩ, Франция и Япония.

В документа външните министри изразяват разочарованието си от липсата на официална реакция от страна Иран по предложението за ядрената му програма и отбелязват, че чакат отговора на Иран, като потвърждават, че спорът трябва да се реши по пътя на дипломацията.

Външните министри на страните от Г-8 решително осъдиха убийството на петимата руски дипломати в Ирак. Това трагично събитие е потвърждение за необходимостта от мерки за гарантиране на сигурността в Ирак, се посочва в документа.

"Осемте" призоваха Северна Корея незабавно да се завърне край масата за преговори и да разреши проблема с ядрената си програма, който предизвиква безпокойството на международната общност, и се обявиха за Корейски полуостров без ядрено оръжие.

В заключителната декларация външните министри от Г-8 призоваха също така Армения и Азарбайджан да се споразумеят по въпроса за Нагорни Карабах до края на годината. В документа външните министри приветстваха разширяването на операциите на НАТО в южната част на Афганистан. Министрите потвърдиха, че Г-8 е готова да помага на Афганистан в усъвършенстването на държавното управление, спазването на правата на човека и утвърждаването на върховенството на закона.

Министрите от Г-8 призоваха Израел да прояви сдържаност, като изтъкнаха, че задържането на членове на палестинското правителство предизвиква силно безпокойство. Те призоваха също така палестинските власти да сложат край на насилието и да вземат незабавни мерки за освобождаването на отвлечения израелски войник.