Осем служители на ЦРУ бяха убити в Афганистан
Осем служители на ЦРУ бяха убити в Афганистан / снимка: Reuters

Осемте цивилни американци, които бяха убити при самоубийствен атентат в американска база в източен Афганистан са работели за ЦРУ, предаде Ройтерс, позовавайки се на Си Ен Ен. Според в. "Вашингтон пост", цитиран от Франс прес, "повечето от осемте убити американци са служители или нещатни сътрудници на ЦРУ".

"Изглежда при този атентат са били убити повече служители на американското разузнаване, отколкото от началото на войната" през 2001 г., добавя вестникът. Той посочва, че от началото на конфликта ЦРУ е съобщило за смъртта на четирима свои служители в Афганистан. ЦРУ все още не е коментирало нападението, нито е потвърдило броя на убитите.

Талибаните поеха отговорност за убийството на осемте цивилни американци, съобщиха световните агенции. Говорителят на талибаните Забиула Муджахид заявил пред АП, че талибански бунтовник, носещ военна униформа и пояс с експлозиви влязъл в базата и се взривил в гимнастическия салон. Атентаторът бил офицер от афганистанската армия, съобщи Ройтерс, като се позовава на същия говорител, който отговорил на въпроси на агенцията по електронна поща.

Муджахид потвърдил за нападението и в телефонен разговор с Франс прес, като посочил по-голям брой убити американци, отбелязва БТА. "Вчера, в американска база до бившето летище в Хост, един камикадзе на име Самиула извърши самоубийствен атентат, като задейства пояса си с експлозиви и уби шестнайсет американци", заявил говорителят. "Той беше от нашите и се самовзриви насред агенти на ЦРУ", добавил Муджахид.