Осама бин Ладен с нов аудиозапис, готов да убива американци
Осама бин Ладен с нов аудиозапис, готов да убива американци / снимка: БГНЕС, архив

Лидерът на Ал Кайда Осама бин Ладен заплаши в нов аудиозапис да убие всеки американец, взет за заложник от групировката му, ако мозъкът на атентатите от 11 септември Халид Шейх Мохамед бъде екзекутиран. Това предаде телевизия Ал Джазира, цитирана от Ройтерс и АФП.

Терорист номер 1 заклеймява желанието на Белия дом да екзекутира "героя" Халид Шейх Мохамед и неговите съучастници. "Денят, в който Америка вземе това решение, тя всъщност ще вземе решение да екзекутира всеки американец, който попадне в ръцете ни", казва Бин Ладен. "Справедливо е отношението да е едно и също, това е война", заявява още Бин Ладен. Той допълва, че американският президент Барак Обама върви по стъпките на предшественика си Джордж Буш, включително като ескалира войната в Афганистан и подкрепя Израел, отбелязва БТА.

"Политиците от Белия дом продължават да ни репресират, особено като оказват помощ на израелците и окупират земята ни в Палестина. Те смятаха, че зад океана Америка е защитена от гнева на подтиснатите, докато дойде силната реакция на 11 септември", каза Осама бин Ладен.

От Вашингтон все още не са коментирали аудиозаписа. Само преди седмица главнокомандващият силите на САЩ и НАТО в Афганистан Стенли Маккристъл заяви, че американската армия се опитва да залови лидера на терористичната мрежа Ал Кайда Осама бин Ладен жив, за да го предаде на правосъдието. Тогава той коментира думите на министъра на правосъдието Ерик Холдър, който обяви, че Бин Ладен никога няма да бъде съден в САЩ, защото няма да бъде заловен жив. „Вероятността той да бъде заловен жив е нищожно малка. Той ще бъде убит от нас или от собствените си хора", каза Холдър по време на изслушване в една от комисиите към Камарата на представителите.

Висши американски служители може да препоръчат Халид Шейх Мохамед, държан в Гуантанамо, да бъде съден от военен трибунал. Мохамед пое отговорност за атаките от 11 септември, както и за атентати в Индонезия, Кения и на други места. Ако бъде признат за виновен за убийство, и съучастие в тероризъм, той може да получи смъртна присъда.