/ iStock/Getty Images
Пистолет, проектиран да прилича на туба червило, чанта със скрита камера и устройство за подслушване в хотелска стая са сред предметите, използвани от съветското разузнаване по време на Студената война, изложени за първи път на търг.

Американската аукционна къща Julien's ще продаде около 400 предмета - онлайн и след това лично от средата на януари до 13 февруари 2021 г.

Предметите бяха наскоро изложени в музея на шпионажа на КГБ в Манхатън, Ню Йорк - частен музей, открит през януари 2019 г. от литовския историк Юлиус Урбайтис, който е затворен поради пандемията на коронавируса.

"Не ни е известен подобен търг. Ще има огромни последващи действия по този въпрос, защото хората са толкова очаровани от всичко това", заяви финансовият директор на Julien's Мартин Нолан.

Оценките за артикулите варират от няколкостотин долара до 12 000 долара, което е най-добрата оценка за рядка съветска версия на кодовата шифрова машина „Енигма“, известна като „Фиалка“.

Очаква се каменен бюст на Владимир Ленин да достигне между 5000 и 7000 долара, докато стоманената врата от бившата болница в затвора на КГБ се оценява на 500 до 700 долара.

"Това не са изключително скъпи неща, това са забавни неща, които ... могат да предизвикат увлекателен разговор на вечеря", каза Нолан.

Julien's също така поставя за продан други сувенири от Студената война, включително справка от гимназията за Че Гевара, подписано писмо от Фидел Кастро от 1958 г., в което се обсъждат плановете за превземане на Хавана, и предмети, свързани с американската и съветската космическа надпревара.
БГНЕС