Организаторите отмениха гей прайд в Одеса
Организаторите отмениха гей прайд в Одеса / снимка: Guliver/Getty Images

Хомосексуалните в Украйна се отказаха в последната минута от намерението да демонстрират днес из улиците на Одеса, след като съдебните власти забраниха гей прайда в южния пристанищен град, предаде АФП. Местната общност на ЛГБТ - лесбийки, гейове, бисексуални и транссексуални, осъди забраната като нарушение на правата им, посочва агенцията.

В крайна сметка днес в украинския град ще има само парти за сексуалните малцинства и публична дискусия за историята на хомосексуалността, заяви за АФП говорителят на „Одеса прайд” Кирило Боделан.

„Забраниха ни шествието”, но „ще опитаме все пак да направим минималното от всичко предвидено”, добави той. „Решението на съда е незаконно, то нарушава конституционното ни право на събирания”, обвини властите представителят на ЛГБТ общността.

„Одеса прайд” бе забранен в четвъртък от местен съд по искане на градската управа, заявила, че се страхува да не избухне насилие. Предишно шествие на хомосексуални през юни в Киев - вторият гей прайд в историята на Украйна, бе нападнато от ултранационалисти; имаше десетина ранени, а 25 бяха задържани от силите на реда.

Първоначално организаторите на днешната проява съобщиха, че имат намерение да пренебрегнат забраната и все пак да демонстрират из улиците на Одеса.

Проектът за гей прайд в Одеса бе посрещнат на нож по-специално от крайното националистко движение „Десен сектор”, нападнало преди това шествието в Киев. Групировката бе твърде активна по време на проевропейския протест на Майдана, а днес участва в сраженията с източноукраинските сепаратисти, напомня АФП.

„Няма да бием гейовете, но шествие няма да има”, заяви тази седмица местният лидер на движението Сергий Стерненко, цитиран от Интерфакс.

Областната администрация в Одеса начело с бившия грузински президент Михаил Саакашвили се разграничи от забраната и заяви, че въпросът е от компетенцията на градските власти.

Хомосексуалността, обявена за престъпление в законодателството на СССР, остава твърде осъдително явление в Украйна - бивша съветска република, където влиянието на православната църква е доста силно. При все това опитите за приемане на хомофобски закон, забраняващ „хомосексуалната пропаганда” - от рода на действащия в съседна Русия, се провалиха във Върховната рада през 2012 г.

Първият гей прайд в независима Украйна събра през 2013 г. стотина участници в Киев. Обявеният през 2014 г. „марш на равенството” бе отменен, тъй като полицията отказа да гарантира сигурността на демонстрантите.

Тази година прозападният президент Петро Порошенко заяви, че подкрепя „марша на равенството”, но добави, че няма желание да участва в него, посочва АФП.

Източник: БТА