/ Guliver/Getty Images
Унгария няма да позволи провеждането на митинги в подкрепа на "терористични организации", заяви министър-председателят Виктор Орбан пред общественото радио, като добави, че всички унгарски граждани трябва да се чувстват в безопасност, независимо от тяхната вяра или произход, съобщи „TVP World”.

Израел се зарече да унищожи терористичната организация Хамас, която управлява ивицата Газа, като отмъщение за най-смъртоносната атака срещу еврейски цивилни граждани след Холокоста, когато стотици въоръжени бойци на Хамас се изсипаха през бариерната ограда и вилняха в израелските градове в събота.

"Шокиращо е, че в цяла Европа се провеждат митинги на съчувствие в подкрепа на терористите", каза Орбан, визирайки европейските последици от нападението на "Хамас" срещу Израел.

Орбан, който е съюзник на израелския лидер Бенямин Нетаняху, заяви, че Израел има право да се защитава, но добави, че е важно конфликтът да не се разпространи в други държави, дестабилизирайки целия регион.

Бившият ръководител на "Хамас" Халед Мешаал призова за протести в целия мюсюлмански свят в подкрепа на палестинците и народите на съседните държави да се присъединят към борбата срещу Израел.

Във Фейсбук беше отправена покана за митинг в подкрепа на Палестина, който да се проведе в 14:00 ч. по Гринуич пред унгарското външно министерство в Будапеща.

"Имало е опити дори в Унгария", каза Орбан, без да споменава пряко планираното събитие. "Но ние няма да позволим митинги за съчувствие в подкрепа на терористични организации, тъй като това би довело до терористична заплаха за унгарските граждани", добави той.

"Не можем да позволим на нито един унгарец, независимо от неговата вяра или произход, да се чувства несигурен", каза Орбан.
БГНЕС