Оправдаха ген. Джон Алън по аферата Джил Кели
Оправдаха ген. Джон Алън по аферата Джил Кели / снимкa: БГНЕС, архив

Главнокомандващият американските сили в Афганистан генерал Джон Алън беше оправдан от Пентагона по обвинението за нередно поведение заради имейли, изпратени до Джил Кели.

Неговата номинация за главнокомандващ силите на НАТО в Европа беше замразена заради съобщенията за неуместните имейли. Очаква се Алън да напусне командването на силите в Афганистан през февруари.

Жалбите на Кели за тормоз станаха причина ФБР да открие любовна афера между директора на ЦРУ Дейвид Петреъс и неговата биографка. По-късно той подаде оставка.

Представители на Пентагона съобщиха пред Асошиейтед прес, че Белият дом не е решил дали да запази номинацията на ген. Алън за главнокомандващ съюзническите сили в Европа.

Говорителят на Пентагона Джордж Литъл заяви, че министерството е "доволно да научи, че твърденията за неуместно поведение на негов служител да несъстоятелни" и допълни, че министърът на отбраната Лион Панета "има пълно доверие в трайното лидерство" на ген. Алън.

Имейлите излязоха наяве за първи път в рамките на по-голямо разследване на тормоз с имейли на Джил Кели, която познава както ген. Алън, така и бившия шеф на ЦРУ генерал Петреъс чрез социални контакти в базата във Флорида, където се помещава Централното командване на американската армия.

Когато ФБР започна разследване, то се натъкна на имейли до биографката на Петреъс Пола Бродуел, които разкриват незаконната й връзка с директор на ЦРУ. Преди това стана ясно, че ген. Алън е разменил хиляди имейли, някои от които определени като неуместни, с Кели. Освен това генералът написал писмо до съдия в подкрепа на сестрата близначка на Кели в спор за попечителство. След като бил уведомен от ФБР, Панета съобщи, че е започнало разследване срещу ген. Алън и замрази номинацията му за главнокомандващ силите на НАТО в Европа, припомня БГНЕС.

Представители на министерството на отбраната съобщиха пред в. "Вашингтон Пост", че пълното разследване показало, че в действителност има само стотици имейли разменени между двамата, повечето от които бележки по текущи новини, покани за обществени събития или комплименти за телевизионните интервюта на ген. Алън.