Оправдаха Дьо Вилпен по аферата Клиърстрийм
Оправдаха Дьо Вилпен по аферата Клиърстрийм / БГНЕС

Бившият френски премиер Доминик Дьо Вилпен беше оправдан за участие в заговор за оклеветяването на Никола Саркози и в саботиране на предизборната му кампания за президентските избори през 2007 г., информира Ройтерс.

Присъдата по т. нар. афераКлиърстрийм" е тежък удар срещу Саркози, за когото не е тайна, че изпитваше враждебност към аристократа Вилпен, докато двамата бяха в правителството на бившия президент Жак Ширак, информира БГНЕС. Вилпен, който стана премиер през 2005 г. след като беше външен и вътрешен министър, беше обвинен, че е използвал фалшиви документи, за са свърже Саркози с разследване за корупция, докато двамата водеха борба да наследят Ширак.

Той винаги е отричал обвиненията и заяви многократно, че е жертва на вендета от страна на Саркози, който спечели триумфално изборите през 2007 г. Съдията съобщи при обявяването на присъдата, че съдът няма никакви ясни доказателства, че Вилпен се е опитвал да оклевети Саркози.

Втори обвиняем също беше оправдан, но трима други, сред които и Жан-Луи Жергорен, бивш високопоставен служител в EADS, бяха признати за виновни по делото за заговор.