Прокуратурата на щата Ню Мексико няма да оттегли обвиненията срещу Хана Гутиерес Рийд - отговорничката за оръжията на снимачната площадка на уестърна "Ръжда" (Rust), свързани с фаталния инцидент с операторката Халина Хъчинс, съобщават световните осведомителни агенции. 

Според източници, цитирани от Ройтерс,  обвиненията срещу Рийд остават, въпреки че по-рано стана ясно, че тези срещу Алек Болдуин, който произведе фаталния изстрел, ще отпаднат. 

Адвокатите на актьора първи съобщиха за свалянето на обвиненията срещу клиента им, който е и продуцент на филма - рязък обрат за Болдуин, който само преди няколко месеца го грозеше опасността от лишаване от свобода, отбелязва Асошиейтед прес. 

Адвокатите на Хана Гутиерес Рийд на свой ред казаха, че очакват тя да бъде оправдана напълно в рамките на съдебния процес.

"Истината за случилото се ще излезе наяве и въпросите, на които отдавна търсим отговори, ще бъдат изяснени", се казва в изявлението на адвокатите Джейсън Боулс и Тод Булиън.

След инцидента с Халина Хъчинс: Снимките с Алек Болдуин ще бъдат подновени

По-рано през годината беше оповестено, че прокуратурата на Ню Мексико е обвинила Алек Болдуин в непредумишлено убийство заради произведения от него изстрел на снимачната площадка на уестърна "Ръжда" през октомври 2021 г., който уби операторката Халина Хъчинс и рани режисьора Джоел Соуза. 

Болдуин пледира невинен. Ако се беше признал за виновен, актьорът можеше да получи до 18 месеца зад решетките. 
През есента на 2022 г. Алек Болдуин постигна споразумение със семейството на загиналата операторка, че няма да повдига обвинения в убийство. Въпреки това тогавашният прокурор на Ню Мексико Мери Кармак-Алтуис заяви, че споразумението няма да повлияе на окончателното решение дали да бъдат повдигнати наказателни обвинения срещу Болдуин.

Новите прокурори обаче решиха, че ще отхвърлят обвинението в непредумишлено убийство срещу Алек Болдуин за фаталната стрелба, намеквайки за нови разкрития в разследването.

Същевременно те предупредиха, че Болдуин не е освободен от отговорност.
Последващо разследване ще остане активно, а обвинението в непредумишлено убийство срещу Хана Гутиерес Рийд, отговорник за оръжията, остава непроменено, според изявлението на прокурорите Кари Мориси и Джейсън Луис. 

"Бяха разкрити нови факти, които изискват по-нататъшно разследване и съдебномедицински анализ", казаха прокурорите в четвъртък в прессъобщение, без да уточняват тези факти. "Решението не освобождава г-н Болдуин от наказателна отговорност и обвиненията могат да бъдат повдигнати отново. Нашето последващо разследване ще продължи да бъде активно и в ход".

"Доволни сме от решението за прекратяване на делото срещу Алек Болдуин и окуражаваме правилното разследване на фактите и обстоятелствата около този трагичен инцидент", казаха в изявление адвокатите на актьора Люк Никас и Алекс Спиро.

По време на фаталния инцидент на снимачната площадка на "Ръжда" Болдуин е насочил пистолет към операторката Халина Хъчинс. Произведеният изстрел ранява Хъчинс и режисьора Джоел Соуза. Операторката умира на път към болницата. 

Алек Болдуин заяви, че пистолетът е стрелял случайно и той не е натиснал спусъка. Съдебномедицинската експертиза на ФБР обаче установи, че оръжието не е могло да стреля, ако не е бил натиснат спусъкът.

През март координаторът по безопасността и асистент-режисьор на "Ръжда" Дейвид Холс не се призна за виновен за опасно боравене с огнестрелно оръжие и беше осъден условно на шест месеца пробация. Той се съгласи да сътрудничи при по-нататъшните разследвания на фаталната стрелба.

Когато обвиненията в непредумишлено убийство бяха обявени през януари, окръжният прокурор на Санта Фе Мери Кармак-Алтуис каза, че случаят е за равно правосъдие пред закона и отговорност за смъртта на Хъчинс, независимо от славата или богатството на замесените. Тя каза още, че смъртта на родената в Украйна операторка е била трагична - и предотвратима.

В края на март, след като първоначалният специален прокурор, назначен по делото, подаде оставка, обвинението срещу Болдуин и Гутиерес Рийд бе поето от нов правен екип.

Оттеглянето на обвинението срещу Алек Болдуин, който е и съпродуцент на "Ръжда", рязко променя хода на разследването, отбелязва базираният в Санта Фе адвокат по наказателни дела Джон Дей, който не е ангажиран със случая.

Когато научава, че прокурорите ще свалят обвинението, Алек Болдуин е на снимачната площадка. Снимките за уестърна "Ръжда" бяха подновени на 20 април, четвъртък, но вече в Монтана, 18 месеца след фаталния инцидент в Ню Мексико. 

Завършването на продукцията е част от споразумение между Болдуин, който е сред продуцентите на филма, с вдовеца на загиналата операторка Матю Хъчинс. Съгласно споразумението Хъчинс ще бъде изпълнителен продуцент на "Ръжда".

Болдуин ще продължи да изпълнява главната роля, а Джоел Соуза, който беше ранен при инцидента, се завръща към режисьорските си задължения. Оператор ще бъде Бианка Клайн.
Елена Христова/БТА