Опозицията в Кения иска повторно провеждане на изборите
Опозицията в Кения иска повторно провеждане на изборите / снимкa: БГНЕС

Основната опозиционна партия в Кения - Оранжевото демократично движение на Раила Одинга, поиска повторно провеждане в тримесечен срок на президентските избори в страната.

„Предлагаме да бъде сключено споразумение за преходен период, по време на който да се извърши сериозна подготовка за нови президентски избори, които да се проведат по прозрачни и демократични правила“, заяви генералният секретар на движението. Според него това може да стане в тримесечен срок.

Преди това беше съобщено, че делегация от бивши африкански ръководители, водена от бившия президент на Замбия Кенет Каунда, ще посети Кения, за да се запознае с обстановката в страната, разкъсвана от насилие.

Делегацията на „Африканския форум“ - група, в която членуват бивши африкански ръководители, ще опита да намери решение на кризата в страната, която беше породена в резултат на спорното преизбиране на президента Мваи Кибаки, уточнява държавният вестник „Таймс ъф Замбия“, цитиран от БГНЕС.

Каунда ще бъде придружен от бившия президент на Ботсвана Кетумире Масире, на Танзания Бенджамин Мкапа и от бившия генерален секретар на Общността на нациите, нигериеца Емека Аниаоку, уточни говорителят му.