Опозицията в Абхазия иска оставката на президента и правителството
Опозицията в Абхазия иска оставката на президента и правителството / снимка: БГНЕС, архив

Няколко хиляди привърженици на опозицията в Абхазия настояха днес за оставката на президента и правителството на грузинската автономна република. Протестът е срещу корупцията и лошо управление, предаде Ройтерс.

Няколко души бяха ранени, след като представители на опозицията се опитаха да влязат в сградата на президентската администрация, докато там се водеха преговори между опозиционни лидери и президента Александър Анкваб, предаде ИТАР-ТАСС. Продължилите час преговори не дадоха резултат, заяви един от водачите на опозицията - председателят на „Форум за народно единство” Раул Хаджимба.

„Това обаче не значи, че се борим за изпълняване на исканията ни със сила”, каза той. Хаджимба призова привържениците си да проявят търпение. „Всичко ще бъде
нормално, няма да си тръгнем оттук, докато не бъдат удовлетворени исканията ни”, добави той. В преговорите с президента участва и Виталий Габния, водач на друго опозиционно движение - Обществена организация на ветераните от грузинско-абхазката война „Аруаа”.

В края на април представители на координационния съвет на опозиционните партии и обществени организации в Абхазия настояха президентът да уволни правителството, а в рамките на месец да подготви и съгласува поправки в конституцията за прехвърляне на част от президентските пълномощия на парламента и правителството на републиката. Те поискаха също държавният глава да освободи от длъжност главния прокурор и ръководителите на няколко регионални администрации. Тогава от пресслужбата на президентството заявиха, че „Александър Анкваб смята предявяването на подобни ултимативни искания за неприемливи и непродуктивни”, пише БТА.

Абхазия се отцепи от Грузия при войната от 1992-93 г. след разпадането на Съветския съюз. Москва призна сепаратисткия грузински район за независима държава, след като през 2008 г. води петдневна война с Грузия, като наред с това засили контрола си върху района, припомня Ройтерс. Само няколко държави са признали Абхазия за независима държава.

Опонентите на президента Анкваб, избран през 2011 г. и оцелял, както се твърди, след няколко покушения, го обвиняват в корупция и авторитарно управление, както и че разчита прекалено на помощта на Москва. Други негови политически противници настояват Абхазия да стане част от Руската федерация.