Опозицията иска оставките на Ехуд Олмерт и Амир Перец
Опозицията иска оставките на Ехуд Олмерт и Амир Перец / netinfo

Правителствен доклад за начина, по който Израел е водил войната в Ливан през 2006 г., отправя остри критики към израелския премиер Ехуд Олмерт и министъра на отбраната Амир Перец, предадоха ДПА и Асошиейтед прес. Това съобщиха днес израелските средства за масова информация, като се позоваха на части от доклада, изтекли в публичното пространство.

Документът, който ще бъде публикуван официално утре, обвинява Олмерт, че е действал "прибързано" след граничното нападение на шиитската групировка Хизбула през лятото на 2006 година.

Критикувани са също така Перец и бившият началник на Генералния щаб на израелската армия генерал Дан Халуц, който подаде оставка през февруари. Според авторите на доклада Перец е имал твърде малко опит, а Халуц е проявил "сляпа арогантност".

След публикациите опозицията поиска оставките на Олмерт и Перец. Към призивите им се присъединиха и членове на управляващата коалиция, съобщи Асошиейтед прес.

Комисията, изготвила доклада под ръководството на бившия съдия Елияху Виноград, е назначена от самото правителство, за да разследва неуспехите при воденето на войната.

Говорител на кабинета на Олмерт каза, че реакции на доклада ще има след неговото официално публикувано.

Войната в Ливан, която продължи 33 дни, отне живота на 1200 ливанци и 160 израелски войници и граждани. Тя бе предизвикана от отвличането на двама израелски войници от Хизбула.