Опожареният гръцки кораб ще бъде откаран в Хюстън
Опожареният гръцки кораб ще бъде откаран в Хюстън / снимкa: БГНЕС

Гръцкият товарен кораб, повреден при пожар край бреговете на Венецуела, ще бъде откаран на буксир в Хюстън, където ще бъде ремонтиран, предаде Асошиейтед прес, позовавайки се на съобщение на венецуелските власти.

Първоначалният план на венецуелските власти бил корабът "Ейджиън уинд" да остане в пристанището на венецуелския остров Маргарита, но гръцкото правителство решило да бъде откаран на буксир до пристанището в Тексас, което било крайната цел на пътуването, съобщи командващият военноморския флот на Венецуела адмирал Карлос Максимо Аняси.

По информация на венецуелската спасителна служба десетте оживели членове на екипажа, включително капитанът, както и телата на деветимата загинали са все още на кораба, тъй като силното вълнение пречи да бъдат евакуирани.

Както съобщи адмирал Аняси, петима членове на екипажа с тежки изгаряния са били откарани в болница с военен хеликоптер. Състоянието им е стабилно.

Товарният кораб, собственост на гръцка компания от Пирея, се запали в петък на 130 мили северно от бреговете на Венецуела близо до остров Бланкиля. На борда на кораба е имало 24 членове на екипажа - филипински и гръцки граждани, пише БТА. Корабът плавал от Бразилия към Хюстън, САЩ, натоварен с желязо. Причините за пожара все още не са изяснени. Шестима от загиналите са филипинци, а трима - гърци.