/ БГНЕС
Осуетен е опит за отвличане на белгийския министър на правосъдието Венсан ван Кикенборн.

Опитът за отвличане е свързан с разследване, довело задържането на стотици участници в мрежа за разпространение на наркотици и залавянето на наркотични вещества за 13 милиарда евро. Това съобщават медии в Белгия, като отбелязват, че Кикенборн може да остане под полицейска охрана още дълго време.

Никога не си бях представял подобно нещо, за наркотрафикантите вече не е достатъчно да владеят пристанището в Антверпен, а искат да овладеят обществото, коментира министърът. Според него нападателите целят да посегнат на гражданите, както правят терористите. Очакват да намалим натиска, но това няма да стане, живеем в правова държава, а не в страна на картелите, добави той.

Миналата есен белгийските власти съобщиха, че са пробили защитата на мобилно приложение, което е осигурявало поверителност на разговорите и е било използвано в средите за разпространение на кокаин. Без постигнатия пробив, полицията не е била в състояние да проследява комуникацията между престъпниците.

Белгийският главен прокурор Ерик ван Льо поясни, че Белгия се е превърнала в място за разпределение в Европа на кокаина от Южна Америка, внасян през пристанището в Антверпен. Според Ерик Снук, ръководител на федералната съдебна полиция, без съмнение международната и световната организирана престъпност изглежда много добре са се настанили в Белгия.

За опита за отвличане на Кикенборн първоначално бе съобщено в края на миналата седмица. Засега е известно, че по случая са задържани четирима холандци, за които се очаква да бъдат предадени на белгийските власти.
БТА