Оперираха сърцето на Бил Клинтън
Оперираха сърцето на Бил Клинтън / cнимки: Reuters

63-годишният бивш президент на САЩ Бил Клинтън претърпя сърдечна операция в болница в Ню Йорк. Операцията протече без проблеми, съобщи кардиологът Алън Шварц. Прогнозата за здравето на Клинтън е отлична, той не е получил сърдечна криза, нито друго сърдечно нарушение, заяви д-р Шварц пред презвитерианската болница на Колумбийския университет, където е приет Клинтън.

"След операцията Бил Клинтън вече става от леглото и приема посещения на свои близки. Той е в добра форма и се надяваме да бъде изписан по-късно днес", добави лекарят. Алън Шварц подчерта, че направената на Бил Клинтън ангиопластика с поставяне на две съдови ендопротези ще направи бившия президент по-малко уязвим към сърдечна криза в бъдеще, отбелязва БТА.

През 2004 г. Бил Клинтън, който бе президент на САЩ от 1993 до 2001 г., претърпя успешно четворен коронарен байпас заради четири запушени артерии. Не е нещо необичайно да се наложи нова процедура няколко години след направен сърдечен байпас, заявиха кардиолози. "Този вид заболяване е прогресивно. Не е еднократно събитие, така че е необходимо постоянно наблюдение и лечение на рискови фактори като висок холестерол и високо кръвно налягане", коментираха експерти. През последните седмици Бил Клинтън работеше усилено по набиране на средства за Хаити. Откакто напусна президентския пост, той работи по натоварен график по хуманитарни проекти чрез фондацията си.

Оперираха сърцето на Бил Клинтън
netinfo

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън спешно замина от Вашингтон за Ню Йорк, за да бъде заедно със съпруга си. Тя отложи с един ден заминаването си за Персийския залив заради операцията. "Хилари Клинтън ще посети Катар и Саудитска Арабия както е предвидено, но ще замине в събота, а не в петък", съобщи Държавния департамент. В неделя тя ще участва в Световния форум Ислям - САЩ в Доха. След това ще посети Саудитска Арабия преди да се завърне в САЩ.

Президентът на САЩ Барак Обама се обади на бившия американски държавен глава и му пожела бързо възстановяване след интервенцията. Белият дом съобщи, че в телефонния разговор Обама е казал, че работата на Клинтън в помощ на възстановяването на Хаити е прекалено важна, за да остане дълго в болница.