Папа Франциск претърпя операция на болезнена коремна херния, която завърши без усложнения, но която съживи опасенията за все по-крехкото здраве на 86-годишния папа.

По-рано през деня аржентинският понтифик беше приет в болница "Джемели" в Рим и се очаква да остане там няколко дни.

"Операцията приключи, тя премина без усложнения и продължи три часа", се казва в кратко изявление на пресслужбата на Ватикана в Telegram. Всички папски аудиенции са отменени до 18 юни.

Папа Франциск е приет в болница за операция (ВИДЕО)

Папата, който претърпя операция на дебелото черво през 2021 г., страдаше от херния, която "причиняваше повтарящи се, болезнени и влошаващи се" симптоми, заяви по-рано говорителят на Ватикана Матео Бруни.

Франциск изглеждаше в добро настроение, докато водеше седмичната си обща аудиенция във Ватикана, като махаше на събралите се тълпи, докато правеше обиколка на площад "Свети Петър".

След това той отпътува за болницата с белия си автомобил "Фиат 500", ескортиран от полицията.

Франциск е страдал от инцизионна херния, която може да се образува върху белег от предишна операция, съобщиха от Ватикана.

Ще бъде използвана протеза за възстановяване на коремната стена, а "престоят в здравното заведение ще продължи няколко дни", каза говорителят.

Държавният секретар на Ватикана Пиетро Паролин заяви по-рано, че след като операцията приключи, "ако има неща, които трябва да се решат, спешни неща, те ще бъдат отнесени до папата в болницата".
 
БГНЕС