/ iStock/Getty Images
Цената на петрола все още може да расте, тъй като китайската икономика не се е отворила напълно поради продължителните Ковид-19 политики, заяви членът на ОПЕК, ОАЕ.

Китай вече започна постепенното отпускане на локдаун режимите си, а държавните телевизии съобщиха, че ограниченията ще бъдат отпуснати допълнително. Цената на петрола Брент се повиши с 1,2% до 122 долара за барел.

“С темповете на потребление, които имаме, не сме близо до пика, защото Китай все още не се е завърнал“, заяви министърът на енергетиката на ОАЕ Сухаил Ал-Мазруей на конференция в Йордания. „Китай ще дойде с по-голямо потребление.“

Тъй като търсенето се увеличава все повече, ОПЕК и нейните партньори, известни под общото наименование ОПЕК+, няма да имат възможност да осигурят достатъчно доставки, освен ако няма повече инвестиции в производство в световен мащаб, предупреди той.

Въпреки че ОПЕК+ ще увеличи добива с малко по-бърз темп това лято, увеличението възлиза на едва 0,4% от световното търсене за юли и август, според Bloomberg, като разликата между търсенето и предлагането остава голяма.

Изоставаме с почти 2,6 милиона барела на ден, а това е много“, коментира Ал-Мазруей. „Ситуацията не е много обнадеждаваща, що се отнася до количествата, които можем да доставим.“

И ако руските доставки бъдат премахнати от пазара, цената на нефта може да надхвърли „невиждани“ нива, добави той.

Междувременно, Администрацията за енергийна информация на САЩ заяви в доклада си от вторник, че добивът на петрол в Русия може да спадне с почни една пета до края на следващата година, щом Европа наложи предложената забрана за внос в отговор на войната в Украйна. Това би означавало загуба от почти 2 милиона барела на ден на световните пазари.

„Възможността тези санкции или други потенциални бъдещи санкции да намалят производството на петрол в Русия с повече от очакваното, създава възходящи рискове за цената на суровия петрол през прогнозния период“, заявиха от Администрацията за енергийна информация на САЩ.
БГНЕС, „Business Insider”