Опечалени животни и птици оплакват Ким Чен-ир
Опечалени животни и птици оплакват Ким Чен-ир / снимка: Reuters, архив

Флората и фауната в Северна Корея продължават да скърбят за кончината на Ким Чен-ир, починал в средата на декември на 69 години след 17-годишно управление. В Северна Корея се твърдеше се, че той можел да контролира времето чрез настроенията си. Затова след кончината му в севернокорейски медии се появиха твърдения за бури в памет на лидера, както и за странни прояви на "опечалени" животни и птици, съобщи Ройтерс.

Последните твърдения са за ято свраки и няколко мечки, които според севернокорейската агенция КЦТА също се присъединили към скърбящите хора. Мечка и нейните малки, които би трябвало да спят зимен сън по това време на годината, били забелязани да реват отчаяно край път някъде в страната, предаде КЦТА.

Още на 19 декември миналата година ято свраки оплаквало севернокорейския лидер, като кръжало, надавайки тъжни крясъци, над статуя на Ким Ир-сен - бащата на Ким Чен-ир, пише БТА. Според очевидци това станало броени часове, след като Пхенян съобщи официално, че Ким Чен-ир е починал. Свидетели разказват, че ятото се появило изневиделица и започнало да кръжи над статуята, поставена в двора на училище в окръг Мангьонде.

Съобщено бе и за бяла птица, почистила от снега раменете на паметник на Ким Чен-ир, и за няколко тъгуващи бухала, за буря, извила се над свещена севернокорейска планина.