Пробите от морската вода, взети след изпускането на отпадъчни води от авариралия ядрен реактор на АЕЦ "Фукушима", показаха нива на радиоактивност в рамките на безопасните граници, съобщи операторът TEPCO.
 

След изпускането на вода от АЕЦ „Фукушима“: Китай спира вноса на морски продукти от Япония

Започналото на 24 август изхвърляне на част от 1,34 млн. тона вода, събрана на площадката през 12-те години, откакто централата беше залята от цунами, накара Китай да забрани целия внос на японски морски дарове.

След началото на изпускането в Тихия океан TEPCO направи така наречените бързи тестове, а сега обяви, че резултатите показват нива на радиоактивност в безопасни граници.

"Потвърдихме, че анализираната стойност е равна на изчислената концентрация и е под 1 500 bq/l", заяви на пресконференция говорителят на TEPCO Кейсуке Мацуо.

Бекерелите на литър са мярка за радиоактивност. Националният стандарт за безопасност е 60 000.

Резултатите са "сходни с предишната ни симулация и са достатъчно под" границата за безопасност, добави Мацуо.

"Ще продължим да извършваме анализ всеки ден през следващия един месец и дори след това ще поддържаме усилията си за анализ", каза той. "Като предоставяме бързи и лесни за разбиране обяснения, се надяваме да разсеем различните опасения".
 

Япония започна изхвърлянето на радиоактивна вода от "Фукушимa"


Японското министерство на околната среда съобщи, че е взело проби от морската вода от 11 различни места, чиито резултати ще бъдат публикувани на 27 август.
 
БГНЕС