ООН започва кампания срещу сексуалното насилие в Хаити
ООН започва кампания срещу сексуалното насилие в Хаити / Reuters, архив

ООН започва кампания за борба със сексуалното насилие над жертвите на земетресението, което опустоши Хаити, предаде Асошиейтед прес.

В момента полицаите и войниците от мироопазващите сили на ООН в бедната островна държава се обучават в предотвратяване на изнасилвания и други сексуални престъпления срещу живеещите в лагери жени и деца, останали без дом след земетресението, съобщи Едмон Мюле, който оглавява мисията на ООН за стабилизиране на Хаити. Също така се провежда и информационна кампания с цел хората да се научат как да предотвратяват и реагират при сексуални престъпления.

"Продължавам да се безпокоя от положението в лагерите, където уязвими групи, особено жени и деца, са изложени на риск от сексуално насилие", заяви Мюле, цитиран от БТА.

Той добави, че 200 полицаи от ООН поддържат постоянно присъствие в шест особено опасни лагера, в които 135 000 души са намерили подслон, но е невъзможно във всички лагери да се патрулира постоянно.

Над 1,3 милиона хаитяни останаха без домове заради земетресението през януари. Много от тях продължават да живеят в лагери, в които сексуалното насилие се превърна в сериозен проблем. Близо 12-хилядни мироопазващи сили са натоварени с поддържането на сигурността и стабилността в Хаити.