ООН за първи път използва безпилотни самолети
ООН за първи път използва безпилотни самолети / снимка: БГНЕС, архив

Мироопазващите сили на ООН за първи път използват безпилотни самолети за наблюдение на границата на Демократична Република Конго с Руанда и Уганда, където обстановката е нестабилна, предаде Ройтерс.

Безпилотните машини ще следят за заплахи от на местни и чуждестранни въоръжени групировки в богатата на суровини източна част на ДРК. Експерти на ООН обвиниха Руанда и Уганда, че изпращат оръжия и войски, които да подкрепят претърпелите неотдавна поражение конгоански бунтовници от движението М23.

Мисията за наблюдение на границата ще изпълняват два самолета Фалко, произведени от компанията Селекс ЕС, която е подразделение на италианския отбранителен консорциум Финмеканика, допълва БТА.

Самолетите са с дължина пет метра. Върху крилете и опашките им с черно са изписани буквите ООН. Двата самолета имаха демонстрационен полет днес. Те могат да летят между 8 и 14 часа, на разстояние от 200 км от базата си. Мисията на безпилотните машини започва малко след като миротворците на ООН помогнаха за разгрома на бунтовниците от М23. Това бунтовническо движение е най-сериозната заплаха за властите през 12-годишното управление на президента Жозеф Кабила.