/ istock
Върховният комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН) ще следи за спазването на човешките права в двата центъра за мигранти, които предстои да бъдат отворени в Албания съгласно споразумение с Италия, предаде телевизия „Топ ченъл“.

Мисията на ВКБООН ще извършва „мониторинг и консултации“ в центровете в Шъндшѝн и Джа̀дър в Северна Албания по покана на италианското вътрешно министерство. Тя ще остане там с първоначална продължителност три месеца след отварянето на лагерите и ще гарантира за "правата и достойнството на тези, които ще бъдат“ в тях.

През трите месеца ВКБООН „ще се стреми да подобри защитата на търсещите убежище и бежанците чрез идентифициране и докладване на съответните органи за всяко неспазване на международния закон за правата на човека и бежанците“.

Присъствието на служители на ВКБООН там, където се подават молби за убежище и където се държат мигранти, е практика в съответствие с мандата на комисариата на ООН да следи за прилагането на Конвенцията за бежанците от 1951 г. и да гарантира защитата им, отбелязва „Топ ченъл“.

Сделката за мигрантите между Италия и Албания беше подписана на 6 ноември 2023 г. в Рим от италианския премиер Джорджа Мелони и албанския ѝ колега Еди Рама и предизвика много дебати от двете страни на Адриатическо море.

Споразумението, според което Италия ще изгради центрове за прием на мигранти на албанска територия, бе критикувано от албанската и италианската опозиция и от организации за защита на правата на човека. 

В лагерите ще бъдат настанявани спасените от италианската брегова охрана мигранти до обработване на молбите им или евентуално връщане, като това няма да важи за непълнолетни, бременни жени и хора с ограничени двигателни способности, спасени от италианските власти в Средиземно море.

Според споразумението с Италия мигрантите ще пристигат първо в лагера на пристанището в Шънджин, където е приемният център, а по-късно ще бъдат настанявани в лагера в Джадър, докато бъдат обработени молбите им за убежище.

Лагерите трябваше да започнат да действат през пролетта, но откриването им беше отложено до 1 август. Заради високите температури в страната и проблеми с терена, които доведоха до забавяне в строителството на съоръженията, отварянето им се отложи с още няколко седмици. Точната дата на откриването им все още не е ясна.

Споразумението между Италия и Албания е първият пример за държава извън ЕС, която ще приема мигранти от името на страна членка на ЕС, и е част от усилията на ЕС за ограничаване на нелегалната миграция.

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Ния Раденкова