ООН се тревожи за насилието в Дарфур
ООН се тревожи за насилието в Дарфур / netinfo

Върховният комисариат за бежанците към ООН е силно обезпокоен от насилието в суданската провинция Дарфур, което пречи на хуманитарните служители да помагат на суданските бежанци, прогонени от сраженията. Това заяви Върховният комисар на ООН за бежанците Антониу Гутериш, цитиран от Асошиейтед прес.

Гутериш посочи, че враждуващите страни в провинцията продължават да нарушават човешките права. Той каза това ден след като Хартум отправи заплахи срещу всички страни, които възнамеряват да изпратят войски в евентуални бъдещи мироопазващи сили на ООН. По-късно посланикът на САЩ в ООН Джон Болтън заяви пред журналисти, че Омар ал Башир е отстъпил от заплахата си, че ще смята разполагането на миротворци на ООН като "враждебен акт", предаде ДПА.

Антониу Гутериш потвърди предупреждението, отправено от генералния секретар на ООН Кофи Анан, че достъпът на хуманитарна помощ до Дарфур е на най-ниското ниво от 2004 г.

Президентът на Судан Омар ал Башир е приел пакет от помощи на ООН в помощ на силите на Африканския съюз /АС/ в Дарфур, които наблюдават спазването на мирното споразумение, съобщи говорителят на ООН Стефан Дуджарич, цитиран от ДПА.

Става въпрос за отпускането на 22 млн. долара под формата на персонал и екипировка на 7-те хиляди войници от АС, разположени в Дарфур от две години насам. АС възнамеряваше да изтегли силите си от размирната суданска провинция до декември,

на които междувременно бе възложено да наблюдават спазването на сключеното на 5 май мирно споразумение.