ООН се обърна към страните от региона за помощ в Южен Судан
ООН се обърна към страните от региона за помощ в Южен Судан / БГНЕС, архив

Съветът за сигурност на ООН поиска помощ от страните от региона за прекратяване на боевете в Южен Судан, особено като осигурят "сини каски" за мисията на ООН в страната, предаде АФП.

В приета с единодушие декларация Съветът поиска от южносуданския президент Салва Киир и от вицепрезидента Риек Мачар "да направят максималното, за да контролират силите си и да прекратят бързо бойните действия". Страните от региона, Съветът за мир и сигурност на Африканския съюз и регионалната организация на страните от Източна Африка (ИГАД) се призовават "да дискутират твърдо с южносуданските лидери, за да се справим с тази криза".

Расте броят на жертвите на въоръжените сблъсъци в столицата на Южен Судан

В декларацията не се уточнява към кои страни ще се обърне ООН, нито колко подкрепления ще поиска. В декларацията се осъжда твърдо ескалацията на насилието в южносуданската столица Джуба и се подчертава, че нападението срещу мирни граждани и служители на ООН може да представлява военно престъпление.

Държавният департамент на САЩ поиска незабавно прекратяване на боевете в Южен Судан и изтегли от страната всички служители на американското посолство, които не са необходими за продължаване на работата му.

Стотици убити при сблъсъци в столицата на Южен Судан

Хуманитарната организация "Хюман райтс уоч" подложи на остра критика подхода на Съвета за сигурност на ООН към южносуданската криза. Акшая Кумар, заместник директор на организацията за ООН, публикува на сайта остро изявление, докато течеше срещата на Съвета за сигурност. В него той обвинява ръководния орган на световната организация, че отдавна разчита на добрата воля на южносуданските лидери и използва "празни заплахи за оръжейно ембарго и индивидуални санкции".

"Събитията от този уикенд показаха, че тази губеща стратегия се е провалила", подчертава Кумар.

Съветът за сигурност "трябва да заяви ясно, че нападенията срещу мирни граждани няма да се толерират и че "сините каски" на ОН ще използват цялата сила, която им позволяват техния мандат и средствата, с които разполага, за да защитят мирните граждани", заявява представителят на неправителствената организация.

Освен това трябва да се наложи оръжейно ембарго. То може да парализира южносуданските бойни хеликоптери, които се пилотират от чуждестранни екипажи, което ще намали възможностите на въоръжените сили да поразяват мирни граждани, препоръча Кумар.

Източник: БТА