/ iStock/Getty Images
ООН отправи призив за събиране на близо 29 милиарда долара за подпомагане на рекордния брой хора, засегнати от климатичните промени и дълготрайните конфликти по света, предаде Франс прес.

Над 11 милиона души в Сирия се нуждаят от хуманитарна помощ
 


В доклад, озаглавен "Глобален преглед на хуманитарната ситуация", се казва, че около 168 милиона души по света ще имат нужда от спешна помощ догодина. Това е рекорд за съвременната епоха от Втората световна война досега, заяви пред журналисти заместник генералният секретар на ООН по хуманитарните въпроси Марк Лоукок. Той обясни, че нуждите от повече средства се увеличават отчасти заради това, че конфликтите стават по-продължителни и интензивни. Лоукок допълни, че климатичните промени, съпътствани от наводнения и суши, допринасят също за хуманитарното бреме."Бруталната истина е, че 2020 г. ще бъде трудна за милиони хора", каза той.
 

Червеният кръст започва да раздава хуманитарна помощ във Венецуела след 15 дни

Йемен и Сирия си остават страните, които се нуждаят от най-голяма помощ и за тях ще бъдат отпуснати 3 милиарда долара. Във Венецуела нуждата от хуманитарна помощ е нараснала най-много. Според ООН към края на настоящата година близо 740 милиона долара ще са нужни за подпомагане на тази страна. За догодина се прогнозират 1,35 милиарда долара за хуманитарна помощ за Венецуела заради задълбочилата се икономическа и социална криза.
БТА