ООН призова Сирия да спре да блокира конвои с хуманитарна помощ
ООН призова Сирия да спре да блокира конвои с хуманитарна помощ / снимка: БГНЕС, архив

Комитетът за правата на човека към Общото събрание на ООН поиска сирийското правителство незабавно да позволи доставките на хуманитарна помощ и да спре да затруднява раздаването й с „бюрократични пречки и други препятствия”, предаде АП.

Одобрената вчера проекторезолюция също така почти обвинява сирийското правителство и армия за смъртоносната атака с нервнопаралитичен газ в предградие на Дамаск, контролирано от бунтовниците, посочва БТА.

Според документа докладът на инспекторите на ООН по химически оръжия от септември „дава ясни доказателства, че ракетите земя-земя са изстреляни на 21 август от територия под контрола на правителството в райони на опозицията, използвайки професионално направени муниции, съдържащи зарин”. В самия доклад на ООН обаче се внимаваше да не се хвърля вина, отбелязва АП.

Комитетът прие проекторезолюции във връзка с нарушения и в Иран, Мианма и Северна Корея, предаде Ройтерс. Все пак бяха приветствани обещанията на президентите на Иран и Мианма за подобрения в някои области. Проекторезолюциите ще бъдат подложени на гласуване идния месец в Общото събрание на ООН.