ООН предупреди, че светът трябва да се подготви за все по-интензивни горещи вълни, докато страните в Северното полукълбо се сблъскват с покачващите се температури, предаде АФП.

"Тези явления ще продължат да стават все по-интензивни и светът трябва да се подготви за по-интензивни горещини", заяви пред репортери в Женева Джон Наирн, старши съветник по екстремните горещини в Световната метеорологична организация (СМО) към ООН.

Коментарите му дойдоха в момент, когато Европа се подготвяше за нови високи температури в условията на непрестанни горещини и горски пожари, които изпепелиха обширни части от Северното полукълбо и наложиха евакуацията на 1200 деца в близост до гръцки морски курорт.

Здравните власти алармираха от Северна Америка до Европа и Азия, като призоваха хората да се хидратират и да се подслонят от палещото слънце, което е ярко напомняне за последиците от глобалното затопляне.

Горещите вълни са сред най-смъртоносните природни бедствия, като всяка година стотици хиляди хора умират от предотвратими причини, свързани с горещините, каза Наирн.

Наръчник за оцеляване в жегите

Горещините са бързо нарастващ риск за здравето, дължащ се на разрастващата се урбанизация, увеличаването на екстремните температури и демографските промени в страните със застаряващо население.

Наирн заяви, че броят на продължителните и едновременни горещини в Северното полукълбо е нараснал шест пъти от 1980 г. насам.

"Тази тенденция не показва признаци на намаляване", каза той.

"Така че се опасявам, че ни очакват доста големи горещини, които ще имат доста сериозни последици за човешкото здраве и поминък."

През изминалия уикенд СМО съобщи, че предупрежденията и препоръките за прекомерни горещини обхващат повече от 100 милиона души в САЩ.

Европа, най-бързо затоплящият се континент в света, се подготвяше пикът на настоящата гореща вълна да засегне италианските острови Сицилия и Сардиния, където Европейската космическа агенция прогнозира максимална температура от 48 °C.

По данни на метеорологичната агенция на ООН настоящият европейски температурен рекорд е 48,8 °C, регистриран на Сицилия през 2021 г. 
БГНЕС