ООН отмени всички санкции срещу Сиера Леоне
ООН отмени всички санкции срещу Сиера Леоне / Reuters

Съветът за сигурност на ООН анулира оръжейното ембарго и забраните за пътуване, наложени на Сиера Леоне от края на 90-те години, когато западноафриканската страна водеше гражданска война, подхранвана от незаконната търговия с "кървави диаманти", предаде ДПА.

Продължилата десетилетие война приключи през 2002 г. В нея загинаха десетки хиляди души при сблъсъците между бунтовнически групировки, подкрепяни от съседни държави.

В търговията с диаманти бяха въведени по-строги правила с процес на сертификация за произхода на диамантите, за да се гарантира, че бунтовниците нямат достъп до приходи от тях.

Дипломати заявиха, че отменянето на санкциите има за цел да помогне на развитието и възстановяването на Сиера Леоне.

"Поради съществено подобрената ситуация в Сиера Леоне, включително работата на специалните й съдилища и демобилизацията на въоръжените групировки, санкциите вече може да се отменят", заяви постоянният представител на САЩ в ООН Сюзан Райс, цитирана от БТА.

"Великобритания водеше кампанията за отменяне на санкциите на ООН срещу Сиера Леоне. Те целяха да помогнат в борбата за преодоляване на тежкото положение там в края на 90-те години и вече не отразяват действителността на място", заяви британският постоянен представител в ООН Марк Лайъл Грант.