Антониу Гутериш
Антониу Гутериш / Guliver/Getty Images
Генералният секретар на ООН Антониу Гутериш "остро осъжда противоконституционната смяна на правителството" в Нигер, заяви неговият говорител в, след като военните превратаджии обявиха, че са свалили избрания президент Мохамед Базум, предаде Франс прес.

Гутериш е "силно разтревожен" от задържането на президента Мохамед Базум от членове на президентската гвардия, се казва в изявление на неговия говорител Стефан Дюжарик. "Генералният секретар призовава за незабавно прекратяване на всички действия, които подкопават демократичните принципи в Нигер", добави Дюжарик.

Президентът на Нигер е отстранен, армията обяви, че взима властта

Армията в Нигер
обяви в телевизионно обръщение, че президентът Мохамед Базум е отстранен от власт, както и че всички институции и държавните граници ще бъдат затворени до второ нареждане. Посланието прочете в ефира на националната телевизия полковник Амаду Абдраман.

„Решихме да сложим край на режима, който познавате, заради влошаването на ситуацията със сигурността и лошото управление“, каза Абдраман по националната телевизия, заобиколен от още деветима офицери. „Всички институции временно прекратяват работа. Затворени са всички граници по суша и въздух, въведен е и общонационален полицейски час от 22:00 до 05:00 ч. до второ нареждане.“
Любомир Мартинов/БТА