ООН одобри продължаването на мисията на наблюдателите в Сирия
ООН одобри продължаването на мисията на наблюдателите в Сирия / снимки: Reuters, архив

Съветът за сигурност на ООН реши да продължи мисията на 300-те наблюдатели на световната организация в Сирия с 30 дни, предаде АФП. Предложението, представено от Франция, Германия, Португалия и Великобритания, бе одобрено единодушно. Съветът за сигурност на ООН трябваше да се произнесе за съдбата на наблюдателската мисия на ООН в Сирия преди изтичането на мандата й тази вечер.

Русия първо заяви, че ще наложи вето на британското предложение, но след това се присъедини към останалите членки на съвета и подкрепи ревизирания британски текст. Резолюцията слага край на наблюдателската мисия на ООН след 30 дни. Мисията все пак може да продължи дейността си, ако генералният секретар на ООН Бан Ки-мун и Съветът за сигурност на ООН потвърдят, че в Сирия вече не се използват тежки оръжия и насилието е намаляло.

Според дипломати мандатът на мисията се удължава, за да се даде време на наблюдателите да подготвят заминаването си, посочва АФП. Евентуално възобновяване на мандата на мисията ще „вземе предвид препоръките на генералния секретар на ООН Бан Ки-мун за преориентиране на мисията”, подчертава текстът.

Бан препоръча да се намали броят на военните невъоръжени наблюдатели, които в момента са 300, придружавани от около 100 цивилни експерти, и мисията да има по-скоро политическа роля.

ООН одобри продължаването на мисията на наблюдателите в Сирия
netinfo

На заседание на руския Съвет за сигурност - консултативен орган по политиката на национална сигурност обаче руският президент Владимир Путин е заявил, че всеки опит да се действа извън Съвета за сигурност на ООН по отношение на Сирия ще е неефикасен. Това съобщи говорителят му Дмитрий Песков, след като ООН удължи мандата на наблюдателската си мисия в Сирия, предаде АФП.

Песков добави, че Русия отхвърля обвиненията на западни страни, че руското вето е западната резолюция за Сирия позволява продължаването на насилието в тази страна. „Членовете на руския Съвет за сигурност подчертаха, че опитът да се направи връзка между ескалацията на напрежението в Сирия и руската позиция са напълно неуместни и недопустими”, заяви говорителят на Путин, посочва БТА.

ООН одобри продължаването на мисията на наблюдателите в Сирия
netinfo

Най-малко 128 души бяха убити в Сирия днес, предаде АФП, като се позова на опозиционна организация. Сирийският център за наблюдение на човешките права уточни, че 85 от жертвите са цивилни, 17 - войници, и 15 - бунтовници.

Най-много цивилни са били убити в провинция Дамаск, която включва едноименната столица на Сирия - 25, следвана от централната Хомс - 15, и северозападната Идлиб - 12, отбеляза базираната във Великобритания организация. В самия Дамаск, където армията започна контраофанзива, за да си върне контрола над превзетите от бунтовници квартали, са загинали 9 цивилни и трима бунтовници.