ООН: Над 800 млн. души по света живеят в бидонвили
ООН: Над 800 млн. души по света живеят в бидонвили / снимки: Reuters

Над 800 милиона души по света живеят в т.нар. бидонвили и техният брой продължава да расте, сочи доклад на Програмата на ООН за населени места Хабитат (UN-HABITAT), цитиран от АФП. Поради липса на радикални мерки, тази цифра вероятно ще продължи да нараства с около 6 милиона души годишно, така че около 2020 г. общият брой на жителите на тази мизерни крайни квартали може да прехвърли прага от 900 милиона души, предупреждава UN-HABITAT в доклада си "Състоянието на градовете по света през 2010-2011 г."

От 2000 г. насам от категорията бидонвил са били "извадени" общо 227 милиона души. Това най-често означава, че местата, на които тези хора живеят, вече не отговарят на тази характеристика, тъй като условията в тях (водоснабдяване, хигиенни условия, прилично жилище) са се подобрили. Заради извънредно бързото разрастване на градските зони обаче, цифрите в абсолютната си стойност остават тревожни: броят на жителите на бидонвилите неизменно нараства: от 650 милиона през 1990 г., 760 милиона през 2000 г. до 830 милиона през 2010 г., описва данните БТА.

Темпът, с който се разрастват градските райони, е по-висок от този, с който се подобряват условията в бидонвилите, посочва Гора Мбуп, съавтор на доклада, публикуван дни преди петият Световен градски форум от 22 до 26 март в Рио де Жанейро. Усилията за намаляване броя на жителите на тези квартали не са нито достатъчни, нито удовлетворяващи, се казва в доклада, който подчертава, че градското фрагментиране е по-неприемливо от всякога.

Близо 3,5 милиарда души, което значи всеки втори човек на планетата, живеят в градовете. 50% от нарастването на населението на бидонвилите се дължи на естествения прираст на съществуващото население, 25 на сто - на миграцията от селото към града, а останалите 25% се състоят от хора, населяващи градските околности, които постепенно биват погълнати от града.

Анализът по райони показва големи различия. Китай и Индия - двете страни с най-голямо население в света - напредват "с гигантски крачки към изкореняване на бидонвилите", отбелязва докладът на ООН. Делът на китайците, живеещи в бидонвили, се е свил от 37,3% през 2000 г. на 28,2% през настоящата година. Сред държавите, съумели да ограничат дела на живеещите в бидонвили, се цитират Индонезия, Мароко, Колумбия, Аржентина и Доминиканската република.

Тези цифри показват, че има страни, които наред с растежа и икономическото си развитие успяват да намалят пропорцията на населението, обитаващо бидонвилите. Това е много важно послание за развиващия се свят, отбеляза Едуардо Лопес Морено от UN-HABITAT. В Черна Африка обаче (на юг от Сахара) положението остава лошо: в бидонвили живеят близо 200 милиона души, което прави над 60% от градското население, допълва докладът.